یعقوب حبیب زاده؛ سکینه عبدی؛ رؤیا عابدی
چکیده
بهمنظور ارزیابی و پهنهبندی مناطق با بهرهوری بالا کشت چغندرقند براساس شاخصهای سیستم کشت، نوع کشت و روشهای آبیاری تحقیقی در قالب طرح آشیانهای در استان آذربایجانغربی در سال زراعی 97-1396 انجام شد. از 11 شهرستان استان و در هر شهرستان بسته به اقلیم از سه روستا و در هر روستا بهصورت تصادفی از سه زارع پرسشنامه تکمیل و نمونهبرداری ...
بیشتر
بهمنظور ارزیابی و پهنهبندی مناطق با بهرهوری بالا کشت چغندرقند براساس شاخصهای سیستم کشت، نوع کشت و روشهای آبیاری تحقیقی در قالب طرح آشیانهای در استان آذربایجانغربی در سال زراعی 97-1396 انجام شد. از 11 شهرستان استان و در هر شهرستان بسته به اقلیم از سه روستا و در هر روستا بهصورت تصادفی از سه زارع پرسشنامه تکمیل و نمونهبرداری لازم انجام شد. با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی پهنهبندی انجام شد و مناطق با بهرهوری بالا برای صفات عملکرد ریشه، درصد و عملکرد قند، مقدار آب مصرفی، آب صرفهجویی و کارایی مصرف آب مشخص شد. در بین شهرستانهای استان، شهرستانهای پیرانشهر و نقده بهدلیل بالاترین درصد و عملکرد قند و شهرستان پیرانشهر بهدلیل دارابودن کمترین مقدار مصرف آب در سیستم آبیاری مدرن و کشت 40×60 و پاییزه و همچنین بیشترین کارایی مصرف آب بهروش مدرن آبیاری و کشت پاییزه و 40×60 بهعنوان شهرستانهای با بهرهوری بالا معرفی شدند و از طرفی براساس نتایج پهنهبندی انجامشده شهرستانهای پیرانشهر، نقده، خوی، اشنویه، مهاباد، میاندوآب و بوکان بهعنوان مناطق با بهرهوری بالا برای کشت این گیاه و شهرستانهای شوط، سلماس، ارومیه و شاهیندژ بهعنوان مناطق با بهرهوری پایین بودند که با توجه به اهمیت آب در تولید چغندرقند، این شهرستانها بهویژه شهرستان شوط برای تولید این محصول توصیه نمیشود.
سکینه عبدی
چکیده
بهمنظور بررسی اثر الگوهای مختلف کشت بر عملکرد و اسانس شنبلیله و مرزه در کشت مخلوط و همچنین ارزیابی سودمندی زراعی و اقتصادی آن، آزمایش مزرعهای بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با هشت تیمار و سه تکرار در سال ۱۳۹۴ اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل الگوهای کشت با نسبتهای 1:1، 2:1، 1:2، 2:2، 3:1، 1:3 (مرزه : شنبلیله) و کشت خالص شنبلیله و مرزه بود. ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر الگوهای مختلف کشت بر عملکرد و اسانس شنبلیله و مرزه در کشت مخلوط و همچنین ارزیابی سودمندی زراعی و اقتصادی آن، آزمایش مزرعهای بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با هشت تیمار و سه تکرار در سال ۱۳۹۴ اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل الگوهای کشت با نسبتهای 1:1، 2:1، 1:2، 2:2، 3:1، 1:3 (مرزه : شنبلیله) و کشت خالص شنبلیله و مرزه بود. نتایج نشان داد که عملکرد دانه شنبلیله در کشت خالص بهطور معنیداری بیشتر از تیمارهای کشت مخلوط بود. بیشترین درصد پروتئین دانه شنبلیله، عملکرد زیستتوده مرزه، درصد اسانس و عملکرد اسانس مرزه از کشت 50 درصد مرزه+ 50 درصد شنبلیله حاصل شد. بالاترین عملکرد اسانس شنبلیله مربوط به کشت خالص بود که اختلاف معنیداری با کشت مخلوط با الگوی کشت 25 درصد مرزه+ 75 درصد شنبلیله نداشت. در بین تیمارهای کشت مخلوط، بیشترین مقدار سودمندی کشت مخلوط (۲۹/۱) از الگوی کشت 25 درصد مرزه+ 75 درصد شنبلیله بهدست آمد. بالاترین نسبت برابری زمین (94/1) در کشت 50 درصد مرزه+ 50 درصد شنبلیله بود که نشان-دهنده 94 درصد افزایش سودمندی زراعی نسبت به کشت خالص است. با توجه به عملکرد و شاخصهای سودمندی زراعی و اقتصادی محاسبه شده به نظر میرسد که الگوی کشت 50 درصد مرزه+ 50 درصد شنبلیله میتواند در افزایش درآمد اقتصادی و بهرهوری استفاده از زمینهای کشاورزی بهطور قابل ملاحظهای موثر باشد.